• info@yerelkalkinmaprojesi.org

İş Dünyası için Yerel Kalkınma Projesi Şırnak’ta Düzenlendi

İş Dünyası için Yerel Kalkınma Projesi Şırnak’ta Düzenlendi

TÜRKONFED ve CIPE iş birliği ile hayata geçirilen ‘İş Dünyası için Yerel Kalkınma’ projesinin beşinci dönemdeki üçüncü etkinliği Şırnak’ta düzenlendi. DİCLESİFED ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlikte konuşan TÜRKONFED Başkanı Süleyman Sönmez, “Bölgelerimizin kalkınma dinamiklerini harekete geçirmek için kent aktörleri arasında istişare kültürünün ve ortak iş birliğinin geliştirilmesine ihtiyacımız var” dedi.

 

10 Haziran 2023 / Şırnak – Türkiye’nin gönüllülük esasıyla bir araya gelmiş en büyük bağımsız iş dünyası örgütü Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve ABD merkezli Center for International Private Enterprise (CIPE) iş birliği ile hayata geçirilen “İş Dünyası için Yerel Kalkınma” projesi kapsamında Şırnak’ta bir etkinlik düzenlendi. Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’ı kapsayan bölgede faaliyetlerini sürdüren Dicle Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (DİCLESİFED) ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe Şırnak Belediye Başkan Vekili İhsan Gören, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez ve DİCLESİFED Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Bilim’in de aralarında olduğu kamu, yerel yönetim, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katılım gösterdi.

 

Süleyman Sönmez: “Şırnak genç nüfusuyla büyük bir potansiyel barındırıyor”

 

Ekonomik faaliyetlerin bölgeler ve kentler arasındaki adaletsiz dağılımının Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olduğunu söyleyen TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, bölgelerin kalkınma dinamiklerini harekete geçirmek için kent aktörleri arasında istişare kültürünün ve ortak iş birliğinin geliştirilmesinin önemine değindi. Sönmez, “GAP’ın odak kentlerinden biri olan Şırnak, kalkınma dinamiklerini durduran terör, komşu ülkelerdeki savaşlar ve siyasi sorunlar nedeniyle sadece ekonomik değil aynı zamanda sosyal ve toplumsal anlamda da büyük travmalar yaşadı. Ülkemizin en genç nüfuslarından birine sahip olan, bölgesel ticaret önemli bir kavşakta bulunan, büyük bir ekoturizm potansiyeli barındıran Şırnak’ın tüm bu fırsatlara rağmen istihdamdan üretime, kişi başına yaratılan katma değerden GSYH’ye ülkemizin gelişmişlik düzeyi en düşük illeri arasında yer almasında hepimiz kendi payına düşen özeleştiriyi yapmalıyız. Bu farkın giderilmesi ve potansiyelin ortaya çıkarılması için ekonomik ve sosyal politikalar ortaya koymalı, kentlerimizin bileşenleri ve bölgesel paydaşların ortak iş birliğine dayalı bir model olan yerel kalkınmaya odaklanmalıyız” dedi.

 

“Kişi başına gelir 25 bin dolar olmalı”

 

Bölgesel kalkınma farklarını geleneksel endüstriyel üretimle kapatma zamanının geride kaldığını ifade eden Sönmez şöyle devam etti; “Dijital ve yeşil dönüşüm kaldıracı sayesinde akıllı şehirlere geçişin önünü açacak yeni bir ekonomik model arayışı içindeyiz. 21. yüzyıl dünyası pek çok açıdan ‘kentlerin dünyası’ olacak, kentlerimiz kalkınırsa ülkemiz kalkınacak. Bu süreçte Şırnak’ta yaklaşık 5 bin dolar olan kişi başına geliri 25 bin dolara ulaştırıp, bölgesel gelir dağılımında eşitliği sağlarsak, işte o zaman ülkemizin orta gelir tuzağını aştığına tanıklık edeceğiz.”

 

Madencilikte teşvik, sınırda yeni kapı talebi

 

Kentin ekonomik ve sosyal yapısı hakkında bilgi veren DİCLESİFED Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Bilim ise “Şehrimizde ekonominin temelini tarım, hayvancılık ve sınır ticareti oluşturuyor. Başta kömür olmak üzere madencilik sektörü de gelişme gösterirken özellikle yakın dönemde Gabar Dağı’nda bulunan petrol, bölgemizin umudu oldu. Nüfusunun yüzde 65’i 25 yaş altı olan şehrimizde yerel kaynakların ekonomiye kazandırılması, madencilikte yatırım teşviklerinin artırılması, mevcut sınır kapısındaki ticaretin canlandırılması ve ilaveten yeni sınır kapılarının açılması yerel kalkınma için büyük önem arz ediyor. Bununla birlikte bu etkinlikte olduğu gibi bilgi alışverişini ve Doğu-Batı arasında ticari köprülerin kurulmasını da önemsiyoruz” diye konuştu.

 

İş insanları ve STK temsilcileriyle eğitim ve fikir alışverişi

 

Açılış konuşmalarının ardından Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış’ın moderatörlüğünde, Türkiye Raporu Direktörü Can Selçuki, Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş ve Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ömer Faruk Yıldırım katılımıyla “Tedarik Zincirinde Afet Dayanıklılığı ve Uluslararası Gündem” başlıklı bir panel düzenlendi. EYODER Genel Sekreteri Yasemin Somuncu tarafından ise “Dijitalleşmenin Getirdiği Çevresel Riskler ve Fırsatlar” temalı bir sunum yapıldı. Panel ve sunumun bitiminde katılımcılarla fikir alışverişinde bulunuldu.

 

KOBİ’lerin sürdürülebilirliğine katkı sağlayacak eğitimler

 

Her dönem farklı konuların ele alındığı İş Dünyası için Yerel Kalkınma programının beşinci yılındaki temalarından biri olan Tedarik Zinciri Güvenliği ile mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerde tedarik zinciri yönetimi ve iş acil durum planlarının oluşturulmasına odaklanılıyor. Çevre Dostu Büyüme teması ile de dijitalleşmenin çevre üzerindeki etkileri hakkında farkındalığın artırılması hedefleniyor.